Politieke implosie

Onderstaand denken we na over het waarom van het politieke embroglio dat we nu beleven. Er is maar één verklaring:


Inciviek

Het kan niemand ontgaan, maar de afweging van belangen in Noord en Zuid lopen zover uit elkaar, dat men bijna niet meer kan bedenken hoe er een echt debat mogelijk is. De Franstaligen aanvaarden de uitspraak over de taalgrens, die zijzelf hebben gewild, niet. Zij aanvaarden niet dat Vlaanderen naar Nederlands voorbeeld de migratie meer gecontroleerd verloopt en vooral, zij, de Franstalige politici aanvaardden overduidelijk geen hervorming van het rechtswezen, één van de fundamenten van de rechtsstaat. De gezondheiszorg, pensioenen, buitenlands beleid, economische politiek, nergens worden nog nationale afwegingen gemaakt en alles wordt communautair, of men dat nu wil of niet.
Maar er moet geregeerd, toch? Dat lijkt velen te ontgaan, ook bij SP-a, dat haar oppositierol niet heeft geaccepteerd en bij open VLD, dat telkens weer afremde als CD&V vooruit wilde en aanjoeg als CD&V wilde afremmen. Politici, hoor ik wel eens zijn de meest incivieke kaste in dit land, gewoon omdat zij vergeten dat zij burger zijn, met een bijzondere opdracht, het algemeen welbevinden te ondersteunen en in de publieke ruimte vreedzaam verkeer te verzekeren. De rol van de staat is vandaag zeer omvangrijk en we merken dat sommige taken niet naar behoren uitgevoerd worden. Voor sommigen een reden zich van de politiek af te keren, voor anderen tegen het establishment te stemmen, maar daarmee gaat men het incivisme van sommige partijen niet te lijf. Eerder al schreven we erover dat 9 juni 2009 een doomsday zou worden voor de systeempartijen. Volgens Bart Maddens komt de dag nabij dat in Vlaanderen de systeempartijen geen meerderheid meer hebben in Vlaanderen. Eigen schuld, dikke bult? Uiteraard wel, maar toch, als de verklaring er minstens voor een deel in gelegen is dat Rood, Blauw en Oranje (=CD&V) niet voldoende de belangen van Vlaanderen in het federale bestel hebben laten gelden, als zij een keer te vaak de inzichten van goed opgeleide en terdege bewuste burgers hebben genegeerd, dan moet men dat ook kunnen vaststellen. Stellen dat de ideologische stelsels obsoleet zijn, klopt maar gedeeltelijk, het misbruik van het “gelijkheidsidee”, van “de vrije mark” en zelfs van het idee van de solidariteit, zoals bij CD&V altijd weer te horen was, blijkt voor vele burgers in Vlaanderen ongeloofwaardig.
Niemand beweert dat Vlaamse politici beter zouden zijn dan Hollandse, Duitse of Belgische, maar wat België aangaat, er bestaat overduidelijk geen solidarteit meer, tot spijt van wie ’t benijdt. Er bestaat geen wil meer om gezamenlijk aan de toekomst te werken. Alles ligt onder een stolp van ingegraven linies, verdedigd met aannames die men al te zelden aan kritiek onderwerpt. Gelijkheid? Op een sociaal kerkhof kan dat tot een jungle van geweld leiden. De Vrije Markt? Als de grote spelers alles contoleren, Ikea, Suez, de kleine warenhuizen, waar is dan nog de incentive om te ondernemen.
Inciviek, dat was inderdaad een scheldwoord dat men na WO II de flamingante collaborateurs, toedichtte, waarbij men de rol van Rex gedurende decennia heeft weten toe te dekken. Maar in deze staat die sterft, valt aan gene zijde niet veel te erven en de staatsschuld kunnen zij nauwelijks dragen. Te lang heeft men geloofd dat Vlaanderen het allemaal kon trekken, maar Vlaanderen wil dat niet meer, zonder in dit land ook de rol op te nemen die de meerderheid toekomt. Een keer te veel heeft men de Vlaamse meerderheid getart, maar al lang liep de emmer over. Incivisme, m’n waarde Waalse politici is het enige wat ik kan toedichten, bewust, intentioneel schade berokkenen aan de belangen van de burgers in Vlaanderen en het staatsbestel. Afgedaan, voltooid verleden tijd. U zal wel altijd buren blijven, we zullen het patrimonium van dit land, dat u overduidelijk weinig aanbelangt, blijven verzorgen en koesteren en vooral, we zullen de toekomst veilig stellen voor die na ons komen. U zal daarom moeten begrijpen dat u uw recht op inspraak verbeurd heeft, dat u vooral het vertrouwen van uw eigen kiezers heeft beschaamd, ook al waren er zovelen die de tricolore uithingen, in de hoofdstad, maar weinigen slechts kennen de nationale hymne.
U zal dus moeten begrijpen dat voor uw deloyale houding geen pardon meer bestaat, meer denkbaar is. Trek u terug in uw huizen, laat andere taalgenoten, die begrepen hebben dat men niet tegen Vlaanderen kan regeren, de uitdaging aangaan met Vlaamse politici tot behoorlijke akkoorden te komen en de dringende kwesties oplossen. Want uw incivisme schaadt vooral diegenen die de oude tricolore uit hun raam lieten hangen, omdat ze dachten dat wij, Vlamingen de baarlijke duivels zijn. Uw kranten sterken de idee dat er buiten Di Rupo, Reynders of Milquet geen heil is. Die stolp van standvastige vastgeroestheid is veel erger dan wat gerommel in het kieshokje. Ga, zoals de decemviri gingen, nadat ze Rome door een woelige periode hadden gevoerd, nee, ga omdat u uw burgers en ons in storm en ontij hebt gevoerd. Incivisme is voor een politicus en ergste, want weinig anders dan verraad aan de eigen natie. En brengt u Vlaanderen schade toe, dan is de schade die u de Franstaligen in dit land toebrengt, met uw falend onderwijsbeleid en al het andere, nog zoveel groter.

Valete!

Reacties

Populaire posts